Plataforma Antiautopistes
LA PLATAFORMA ANTIAUTOPISTES CONSIDERA MOLT POSITIU QUE EL GOVERN CONTEMPLI LIMITAR L'ENTRADA DE COTXES A MALLORCA
No obstant això, afegir carrils o crear més infraestructura per al trànsit motoritzat és una mesura en la direcció contrària, i contradiu l'opinió d'experts en mobilitat.
autopistamai 02/10/2023 - 11:53:53

LA PLATAFORMA ANTIAUTOPISTES CONSIDERA MOLT POSITIU QUE EL GOVERN CONTEMPLI LIMITAR L'ENTRADA DE COTXES A MALLORCA

No obstant això, afegir carrils o crear més infraestructura per al trànsit motoritzat és una mesura en la direcció contrària, i contradiu l'opinió d'experts en mobilitat (que no són, precisament, els enginyers que promouen aquestes ampliacions).

La saturació que pateix l'illa, especialment intensa en els mesos d'estiu exigeix adoptar mesures decidides. Enguany s'han produït col·lapses circulatoris en llocs com el túnel de Sóller o Deià, on resulta físicament impossible -per fortuna- ampliar les infraestructures existents.

La solució no passa per consumir més territori en favor del vehicle motoritzat privat, com posa de manifest tota la doctrina científica (no s'inclou en ella als enginyers del consell de Mallorca).

Recentment s'ha publicat en la premsa local l'opinió de diversos experts del món acadèmic clarament contrària a les ampliacions d'infraestructures per al trànsit motoritzat. De fet, s'ha citat la frase de Lewis Mumford, Sociòleg, historiador, filòsof de la tecnociència, filòleg i urbanista estatunidenc, en el sentit que “ampliar les infraestructures viàries és una solució comparable a combatre l'obesitat afluixant-se el cinturó”. https://www.ultimahora.es/noticias/local/2023/09/13/2011023/expertos-coinciden-ampliar-carr eteras-acaba-los-atascos.html

Fins i tot en l'àmbit professional dels enginyers s'han aixecat veus advocant per alternatives no basades a recréixer les infraestructures. Recentment es va suscitar una polèmica important, en publicar-se un informe del Col·legi d'Enginyers de Camins d'Andalusia, Ceuta i Melilla, manifestant no veure sentit ni al tercer carril de l'AP-4 i ni al desdoblament de la N-IV davant la possible volta del peatge, i que la prioritat seria més transport públic sostenible: foment del tren i de plataformes reservades d'autobús. Encara que aquestes tesis van generar un gran rebuig en el nucli tradicional corporatiu i van ser durament reprimides, van iniciar un saníssim debat, posant de manifest que fins i tot en àmbits monolítics com en l'enginyeria de camins comencen a obrir-se esquerdes per part de professionals conscients que el desenvolupament sense límits ens aboca al precipici.
Això és especialment sagnant en llocs com Mallorca, on la limitació física del territori condiciona qualsevol vel·leïtat desenvolupista.

Per tot això, la Plataforma antiautopistes exhorta al Consell de Mallorca a no enrocar-se en posicions contràries a l'esdevenir dels temps, i assumir que els plantejaments desenvolupistes en les infraestructures, lluny de resoldre el problema, suposen pegats i contribueixen a agreujar la situació. És necessari, d'una vegada per sempre, afrontar-ho de manera realista i amb visió de futur.

Així doncs, limitació del nombre de cotxes, sí, i ampliació de les infraestructures per a aquests, de cap manera. Volem un conveni ferroviari que ampliï i millori la xarxa existent, i no més convenis de carreteres, que ens han sumit en la greu situació en què ens trobam.

 

Reciente
Visto
Comentado