En Gaspar fill, aleshores un nin de dos anys, va explicar anècdotes
S’Agrícola Manacor: Presentació de l’assaig sobre la pel·lícula «Una droga llamada Helen», escrit per Antoni Ferrer Vallespir, periodista, investigador, activista cultural
Segons ens adverteix en Toni Ferrer en el seu treball d’investigació cinematogràfica, «Una droga llamada Hellen» no és una bona pel·lícula, ni ho va ser en estrenar-la, ni ho és ara, ni ho serà mai.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 30/04/2024 - 08:29:05
La publicació de l’assaig ha anat a càrrec de «Es Cau edicions», que actualment dirigeix Toni Vallespir. A més de l’autor, intervengueren en la presentació Antoni Truyols, (metge, autor teatral, actor)

UNA DROGA LLAMADA HELLEN (otra) pel·lícula rodada en Mallorca. Divendres, 26 d’abril, a les 8 de l’horabaixa, seguint la programació de L’Associació Cultural s’Agrícola prevista per aquesta temporada 2023-2024, va tenir lloc l’acte de presentació de l’assaig sobre la pel·lícula «Una droga llamada Helen», escrit per Antoni Ferrer Vallespir, periodista, investigador, activista cultural i director de la revista de Manacor Perlas y Cuevas fins al seu tancament al desembre de 2023.

La publicació de l’assaig ha anat a càrrec de «Es Cau edicions», que actualment dirigeix Toni Vallespir. A més de l’autor, intervengueren en la presentació Antoni Truyols, (metge, autor teatral, actor, fotògraf, cineasta...) que va parlar en especial de l’actriu Carol Baker, protagonista femenina principal del film, i també Gaspar Forteza, fill d’en Gaspar Forteza Esteva, que fou president durant anys de s’Agrícola.

Però és molt representativa del tipus de «thriller» comercial de baix pressupost que es feia aleshores a Itàlia i Espanya. Vista ara, ens recorda perillosament «A plain de soleil», una pel·lícula francesa de l’any 1960

En Gaspar fill, aleshores un nin de dos anys, va explicar anècdotes recollides de primera mà de quan l’equip de filmació de la pel·lícula es va traslladar a l’Eurotel per a rodar-hi algunes escenes. Cal remarcar que el manacorí Gaspar Forteza Esteva, que en aquella època treballava a l’Eurotel, on s’allotjava l’equip de filmació,  va tenir un petit però sonat paper de policia a la pel·lícula.

L'assaig, titulat «Una droga llamada Hellen (otra) película rodada en Mallorca», és un exhaustiu repàs a través del que es denomina buidatge d'hemeroteca d'una de les pel·lícules menys conegudes de les filmades a l’arxipèlag balear. Els exteriors es rodaren a Costa d’es Pins, Formentor, es Passeig Marítim de Palma, el Palau de Ca’n Marc, de Cala Rajada i també a Porto Cristo. Es bar Siroco, es moll amb les barques del bou, es Faro d’es Morro i sa Torre, convertida per a l’ocasió en un xalet de forma circular, apareixen en la pel·lícula.

A continuació de l’amena i distesa presentació del llibre, es va projectar la pel·lícula en versió integra, és a dir, amb els nus de Carol Baker que en el seu moment havien estat eliminats del film per la censura de l’època.

«Una droga llamada Helen», dirigida per Umberto Enzi i protagonitzada per Carol Baker, Jean Sorel, Luís Dávila, Marina Coffa i Anna Proclemer, es va començar a rodar a l’Eurotel de Costa dels Pins al setembre de 1969; es va estrenar al Palau Avinguda de Palma el 14 de setembre de 1971 i mesos més tard a la Sala Imperial de Manacor, en concret el 2 de març de 1972.

Segons ens adverteix en Toni Ferrer en el seu treball d’investigació cinematogràfica, «Una droga llamada Hellen» no és una bona pel·lícula, ni ho va ser en estrenar-la, ni ho és ara, ni ho serà mai. Però és molt representativa del tipus de «thriller» comercial de baix pressupost que es feia aleshores a Itàlia i Espanya. Vista ara, ens recorda perillosament «A plain de soleil», una pel·lícula francesa de l’any 1960 basada en la novel·la de Patricia Higsmith titulada «El talent de Mr. Ripley».

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado


1
1
Dani
No, bona no ho es, pero me va agradar veure escenes de Porto Cristo de fa tans anys. Supós que en es futur també s'en xerrará de "Josticia d'es carreró"